Deserowo

Torcik z musem z białej czekolady

Niedawno odwiedziliśmy z całą rodziną jedną z naszych ulubionych restauracji w Pabianicach – naszym mieście. Podają tam świetny deser, którego smak jest rajem dla podniebienia. Słodki jak diabli, ale anielsko kremowy. Po prostu przepyszny. Kiedy wróciłam do domu i słyszałam jak moje dzieci zachwycają się dopiero co zjedzonym tortem z białej czekolady, to postanowiłam spróbować go zrobić sama.

Internet jest źródłem wiedzy potrzebnej i niepotrzebnej, ale tym razem bardzo mi się przydał. Znalazłam parę przepisów, które pomogły mi w próbie odtworzenia tego deseru i wiecie co? UDAŁO SIĘ!

Wyszedł bardzo podobny i dzieci były zachwycone 🙂

Zatem nie ma co zwlekać, trzeba podawać przepis!

Składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych (kupiłam Bonitki, ale mogą być inne)
  • 4 łyżki Nutelli

Na mus z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 300 ml śmietany 30%
  • 400 g śmietany 36 % (2 opakowania po 200 g – ja kupiłam Piątnicę)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności w połowie śmietany 30% rozpuszczamy w rondlu białą czekoladę. Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i chwilę zostawiamy, by napęczniała. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją, by cała żelatyna się rozpuściła.

Ważne – nie zagotowujemy żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące.

Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do rozpuszczonej w śmietanie białej czekolady. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu, gdy całość zacznie lekko tężeć.

Teraz przygotowujemy spód:

Na ściereczkę wysypujemy pokruszone herbatniki, przykrywamy drugą ściereczką i mocno wałkujemy, by z naszych herbatników pozostały drobne okruchy. Wsypujemy je do miski, dodajemy do nich Nutellę i łączymy. Gotową masę układamy na dnie tortownicy (moja ma średnicę 20 cm) i wyrównujemy.

Ubijamy na sztywno pozostałą śmietanę (30% i 36%). Kiedy jest już ubita, to dodajemy ją stopniowo do tężejącej białej czekolady i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i torcik wkładamy do lodówki na parę godzin.

Uwierzcie mi na słowo, że torcik z musem z białej czekolady jest przepyszny i spróbujcie zrobić go sami. Wspaniale smakuje z sorbetem truskawkowym (zmiksowane lekko rozmrożone truskawki), które dodają całości świeżości i przełamują słodycz białej czekolady.

Smacznego!!!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *