Pora na kolację,  Pora na obiad

Tort z pizzy

Jak karnawał – to zabawa!

A ja postanowiłam dzisiaj zaszaleć i zrobić TORT z PIZZY!

Brzmi abstrakcyjnie, ale co tam 😉

Cztery warstwy ciasta na pizzę, przekładane sosem pomidorowym, mozarellą i salami po upieczeniu wyglądają obłędnie. Jeden kawałek takiego tortu to niezła porcja kalorii, ale czasem dla dobrego smaku i świetnej zabawy warto zgrzeszyć…

Przygotowałam dla was film, który zawiera cały przepis i sposób przygotowania, ale oprócz tego niżej znajdziecie cały przepis, dla tych, którzy wolą czytać niż oglądać 🙂

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 40 g Drożdży Babuni,
  • 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • 40 dkg tartej mozarelli,
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 20 plastrów salami (małej średnicy)
  • przyprawy do sosu: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, sól.
Przygotowanie:

Do dużej miski wrzucamy pokruszone Drożdże Babuni, zasypujemy je cukrem i zalewamy szklanką ciepłej wody. Kiedy drożdże się rozpuszczą wsypujemy trochę mąki, mieszamy i zostawiamy zaczyn na 5 minut. Następnie wsypujemy stopniowo pozostałą mąkę, wlewamy resztę wody, solimy i dodajemy olej. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy dłonią, aż do momentu kiedy nie będzie się do niej kleiło. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto sobie rośnie możemy zrobić sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i 3 łyżkami wody.

Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość chwilę je wyrabiamy, a następnie dzielimy na trzy części. Dwie rozwałkowujemy i podpiekamy w 210 stopniach około 5 minut. Trzecią częścią ciasta wykładamy brzeg tortownicy o średnicy 20 cm. W przestudzonych blatach ciasta wykrawamy 4 kółka (talerzem o średnicy trochę mniejszej niż 20 cm). Teraz zaczyna się zabawa: na spód tortownicy kładziemy pierwsze kółko z ciasta, smarujemy sosem, sypiemy mozzarellą i układamy 5 plasterków salami. Potem kładziemy kolejne 3 warstwy, zaginamy brzegi ciasta i pieczemy 30 minut w 210 stopniach.

Nie kroimy od razu, niech upieczony tort odpocznie przynajmniej 5 minut. Smakuje najlepiej, kiedy wszyscy są w dobrym nastroju, a jeśli go nie ma to po tym torcie z pewnością się poprawi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *