
Kurczak (trochę) azjatycki
Obiad musi być!
Czasem nie mam ochoty nic gotować, ale niestety moja rodzina mi na to nie pozwoli. Zawsze głodni, zawsze czekający na zapachy z kuchni i zawsze opróżniający talerze do zera.
Kiedy przychodzi ta chwila, że trzeba coś zrobić na szybko, a wiecie, że uwielbiam gotować na szybko, robię kurczaka (trochę) po azjatycku.
Dlaczego trochę? Bo myślę, że każda gospodyni z Azji uśmiałaby się serdecznie z mojej interpretacji ich kuchni. Ale co tam! Jest sos sojowy? Jest. Jest imbir? Jest. Jest kurczak? Jest. Jest ryż? Jest. A jest mąka ziemniaczana? Jest. Więc idąc tym tropem trochę Azji też jest!
Zatem zapraszam Was do mojej kuchennej Azji 🙂
Składniki:
- ok 1 kg piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- nieduży korzeń imbiru
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu słodkiego chilli
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 1 marchew
- 50 ml wody wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
I znowu dzisiaj pokusiłam się zrobić krótki filmik z przygotowania tego dania. Więc jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, imbir ścieramy i dodajemy do kurczaka. Sos sojowy mieszamy z sosem chilli i wlewamy do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie kroimy paprykę w paski, cukinię w słupki a marchewkę obieraczką zmieniamy we wstążki.
Mięso z całą marynatą wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy 10 minut i dodajemy warzywa. Zostawiamy je razem na kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną i mieszamy do zagotowania.
To wszystko.
Teraz pozostaje nam tylko ugotować ryż i podać wszystko razem.
Życzę Wam smacznego!



One Comment
zelsner
Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smaczne. Zrobię to !!!