Gotowanie na szybko,  Pora na obiad

Kurczak (trochę) azjatycki

Obiad musi być!

Czasem nie mam ochoty nic gotować, ale niestety moja rodzina mi na to nie pozwoli. Zawsze głodni, zawsze czekający na zapachy z kuchni i zawsze opróżniający talerze do zera.

Kiedy przychodzi ta chwila, że trzeba coś zrobić na szybko, a wiecie, że uwielbiam gotować na szybko, robię kurczaka (trochę) po azjatycku.

Dlaczego trochę? Bo myślę, że każda gospodyni z Azji uśmiałaby się serdecznie z mojej interpretacji ich kuchni. Ale co tam! Jest sos sojowy? Jest. Jest imbir? Jest. Jest kurczak? Jest. Jest ryż? Jest. A jest mąka ziemniaczana? Jest. Więc idąc tym tropem trochę Azji też jest!

Zatem zapraszam Was do mojej kuchennej Azji 🙂

Składniki:

  • ok 1 kg piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • nieduży korzeń imbiru
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 1 marchew
  • 50 ml wody wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

I znowu dzisiaj pokusiłam się zrobić krótki filmik z przygotowania tego dania. Więc jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, imbir ścieramy i dodajemy do kurczaka. Sos sojowy mieszamy z sosem chilli i wlewamy do kurczaka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie kroimy paprykę w paski, cukinię w słupki a marchewkę obieraczką zmieniamy we wstążki.

Mięso z całą marynatą wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy 10 minut i dodajemy warzywa. Zostawiamy je razem na kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną i mieszamy do zagotowania.

To wszystko.

Teraz pozostaje nam tylko ugotować ryż i podać wszystko razem.

Życzę Wam smacznego!

Kurczak (trochę) azjatycki

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *