Deserowo,  Gotowanie na szybko

Muffinki jogurtowe

Coś na karnawał

Ostatnio kupiłam foremki do muffinek i postanowiłam dzisiaj upiec te delikatne babeczki. Kiedyś wypróbowałam przepis z jogurtem naturalnym i bardzo go lubię. Muffinki są dzięki niemu delikatne i wilgotne w środku. Do dzisiejszych babeczek dodałam płatki migdałowe i mrożone jagody.

Do tego przepisu nie musimy wyciągać miksera, wystarczy łyżka i dwie miski. Jedna na składniki suche, a druga na mokre.

Jeśli macie foremki z cienkiego papieru, to bezpieczniej dajcie dwie do jednej muffinki, bo pojedyncza warstwa może nie utrzymać ciasta podczas pieczenia i na przykład się rozlać. Kiedyś mi się to przydarzyło i choć smak nie ucierpiał to prezencji moje muffinki nie miały 😉

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g (pół paczki) roztopionego masła
  • ewentualnie owoce (mogą być mrożone) i płatki migdałowe
Przygotowanie:

Cały proces przygotowania muffinek znajdziecie na filmiku:

Jeśli ktoś jednak nie ma czasu na filmik, to już wszystko szybko piszę.

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mokre. Następnie dodajemy do suchych składników zawartość drugiej miski i gotowe.

Chyba szybciej nie można 😉

Muffinki pieczemy w 180 stopniach 20-15 minut. Potem trzeba tylko poczekać, by trochę wystygły…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *