Deserowo

Gwiazda makowa – idealna na Boże Narodzenie

Inny makowiec

Zawsze uwielbiałam makowiec, zwłaszcza mojej babci. Kojarzył mi się z jakąś magią, która powstawała w kuchni. Nigdy jednak nie odważyłam się zrobić rolady makowej, choć teraz czuję się coraz odważniejsza, jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, więc pewnie kiedyś spróbuję 😉

Jednak w tamtym roku poznałam przepis na gwiazdę makową – inny makowiec. Jest wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna. Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ masa makowa cudownie nawilża ciasto, aż się rozpływa w ustach.

Podam Wam ten prosty przepis i mam nadzieję, że podzielicie się ze mną efektami 🙂

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania ciasta
  • 1/2 kg masy makowej z bakaliami (miałam gotową w puszce)
  • na lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny i cukier puder (ile wciągnie sok z cytryny)
Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Wkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na 5 minut, by drożdże zaczęły “pracować”. Następnie dodajemy jajka i chwilę wyrabiamy. Teraz wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 5 minut). Zostawiamy je do wyrośnięcia (40 minut).

Teraz ciasto dzielimy na cztery części. Na papierze do pieczenia odrysowujemy duży talerz i każdą z części rozwałkowujemy na kształt odrysowanego koła. Nie muszą być to idealne koła, jeśli będą trochę krzywe to się zupełnie nie przejmujcie 😉

Na papier kładziemy 1 koło i rozsmarowujemy 1/3 masy makowej. Potem znowu warstwa ciasta, masy makowej, ponownie koło z ciasta, ponownie masa makowa i na samej górze czwarte koło ciasta drożdżowego. Na środku odciskamy kółeczko szklanką i nacinamy warstwy 16 razy, tak jak to widać na zdjęciu:

Teraz zwijamy gwiazdę zgodnie z instrukcja na filmiku:

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Ciepłe ciasto smarujemy lukrem (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem) i czekamy aż przestygnie, by nacieszyć swoje podniebienie 😉

Mam nadzieję, że ta gwiazda będzie prawdziwą gwiazdą na bożonarodzeniowych stołach, bo naprawdę porywa smakiem…

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *