Przepisy

Owoce pod kruszonką, czyli moje crumble

Dla niespodziewanych gości, lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego

Własnie zauważyłam, że znowu chcę zaproponować Wam coś mega szybkiego. Wychodzi na to ze mnie jest taki kulinarny sprinter… No może coś w tym jest, bo najbardziej lubię w kuchni przygotowywać dania z serii “GOTOWE w 30 MINUT”. Mam nawet parę takich książek z przepisami i lubię się nimi inspirować.

Ten deser jednak poznałam w telewizyjnym programie kulinarnym, a ponieważ uwielbiam kruszonkę (chyba jak każdy, z ciasta drożdżowego najbardziej lubiłam ją właśnie) to podbił szybko moje serce.

Jakich owoców można użyć do tego deseru?

Praktycznie każdych, które rosną w naszych polskich sadach, ale nie tylko. Jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, ale również banany. Owoce jagodowe, też będą się super do tego nadawały. Wszystkie te cuda z odrobiną cynamonu i z chrupiącą maślaną kruszonką, stworzą raj dla podniebienia.

Składniki
  • 1 kg dowolnych owoców (tutaj użyłam samych śliwek)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • cynamon
Przygotowanie

Owoce myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w dość grubą kostkę. Kiedy używam gruszek i jabłek obieram je ze skórki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i mieszamy z cynamonem.

Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy dłońmi (uwielbiam kiedy ręce mi pachną potem słodko masłem…) i kruszonka powinna mieć konsystencję jak na zdjęciu.

 

Przygotowane wcześniej owoce posypujemy kruszoną i pieczemy w 200 stopniach ok 40 minut, tak by kruszonka się przyrumieniła.

Crumble najlepiej smakuje ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *