Przepisy

Niedzielne naleśniki

Śniadanie w niedzielę

Kiedy byłam mała moja mamusia na śniadanie zawsze serwowała jajecznicę. Miała ona różne odmiany, zwykła, z boczkiem, ze szczypiorkiem, z pomidorami, z mlekiem, a nawet z cebulką i drożdżami. Ta ostatnia była moją ulubioną i na pewno kiedyś ją pokażę na blogu.

Moja młodsza córeczka nie przepada za jajecznicą, więc musiałam zmienić tradycję niedzielnego śniadania i tak zawitały u nas naleśniki. Czasem robię placuszki bananowe, ale raczej smażę zwykłe – niezwykłe naleśniki. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Nie ma w nich żadnego tajemniczego składnika, wystarczyło po prostu tak dobrać proporcje, by ciasto było idealne.

No to do roboty 🙂

Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 8 czubatych łyżek mąki
  • szczypta soli
  • mała łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Jajka wbijamy do miski lub głębszego rondelka. Ubijamy je lekko ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy dokładnie. Potem pozostaje tylko dodawanie mąki. Stopniowo po łyżce, mieszając przy tym energicznie trzepaczką, aż powstanie gładkie, lekko spienione ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany.

Na gorącą patelnię z odrobiną oleju wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy krótko z obu stron.

Gotowe 🙂

Pyszne są same, ale najlepsze są z odrobiną domowej konfitury…

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *