Przepisy

Karkówka w keczupie

Co na obiadek

Czasami mi się zdarza, że mam taką totalną pustkę w głowie, kiedy zadam sobie pytanie: “CO ZROBIĆ DZIŚ NA OBIAD?”.

Wtedy pytam oto samo moją rodzinkę i słyszę “CZERWONĄ KARKÓWECZKĘ”, czyli karczek w keczupie. Jest to danie bardzo proste, wręcz banalne. Jest to jedno z dań, które “robi się samo”, jedynie trzeba zarezerwować trochę czasu na pieczenie. Pasuje do ziemniaków, klusek śląskich,  kopytek, klusek parowych, a nawet ryżu. Możemy dowolnie dobierać do niego dodatki i ze wszystkim smakuje wyśmienicie.

Zatem pora podać przepis:

Składniki
  • 1 kg karczku
  • 1 duża cebula
  • duża butelka lub słoik keczupu (ja uwielbiam Włocławek łagodny)
  • 2 łyżki musztardy (może być sarepska, lub jaką lubicie)
  • sól do smaku
Przygotowanie

Karczek kroimy w plastry (ok 1 cm) i delikatnie solimy. W misce mieszamy keczup z musztardą i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Plastry układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy je przygotowaną masą keczupową. Naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Następnie odsłaniamy i zostawiamy jeszcze na 1/2 godziny, by sos zgęstniał i nabrał pięknego koloru.

Gotowe.

Czy może być prościej?

A pyszniej?

Sami sprawdźcie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *