Przepisy

Sajgonki

Coś na ząb

Pamiętam kiedy pierwszy raz miałam w rękach papier ryżowy, to zachwyciłam się jego delikatnością. Chwilę namoczony w wodzie zmieniał się w cieniutką mgiełkę. Nie do końca wiedziałam co z nim zrobić, bo kupne sajgonki miały niewiadomego pochodzenia farsz. Nadziewałam je surowym mięsem mielonym z marchewką i cebulą, doprawione sosem sojowym. Niestety trzeba je było wtedy dosyć długo smażyć i efekt nie był zadowalający. Potem wymyśliłam farsz z przesmażonego mięsa z dodatkami i wyszło dużo lepiej.

Dzisiaj podaję Wam ten przepis oraz sposób zawijania sajgonek 🙂

Składniki
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/3 posiekanej średniej kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka pokrojona w zapałki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • olej
Przygotowanie/su_heading]

Najpierw przygotowujemy farsz: szklimy cebulę na odrobinie oleju, dodajemy mięso mielone, marchew i kapustę pekińską. Smażymy aż mięso się lekko przyrumieni. Marchewka powinna nadal pozostać chrupka.

Papier ryżowy moczymy chwilę w wodzie i zawijamy tak jak na filmiku:

Tak przygotowane sajgonki smażymy z każdej strony, aż papier stanie się chrupiący.

Podajemy z sosem słodko ostrym. Ja użyłam Tao Tao, ale może kiedyś odważę się przygotować go sama.

Dam Wam wtedy znać, a na razie życzę smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *