Przepisy

Szarlotka, czyli smak kończącego się lata.

Jabłka i o dalej?

W tym roku na działce u moich rodziców obrodziły jabłonki. Piękne, czerwone, soczyste jabłuszka to nasz narodowy skarb. Po co nam jakieś dragon fruity, kiedy w sadzie rosną takie cuda.

Można je zjadać, wgryzając się zębami w miąższ, ale można też zapiekać, nadziewać, gotować kompoty i piec ciasta.

Dzisiaj podaję przepis na szarlotkę, bez proszku do pieczenia. Ciasto nie wyrasta, ale jest cudownie kruche i maślane.

Składniki
  • 7-8 średnich jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 g masła (cała paczka) + odrobina na wysmarowanie foremki + łyżeczka do smażenia jabłek
  • 1 jajko
  • cynamon i odrobina soli
Przygotowanie

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Przygotowane jabłka smażymy na patelni i doprawiamy cynamonem. Jabłka nie powinny być zbyt miękkie. Ja lubię, gdy zachowują swoją teksturę.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło, jajko, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Można to zrobić w robicie z hakiem, ale ja uwielbiam wyrabiać kruche ciasto dłońmi. Formujemy kulkę i wkładamy ją do zamrażalnika na 15 minut. Następnie ciasto dzielimy na porcje: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Mniejszą część wkładamy jeszcze na chwilę do zamrażarki, a większą rozwałkowujemy i układamy na posmarowanej masłem foremce. Potem kładziemy wcześniej usmażone jabłka. 1/3 ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach, bezpośrednio nad jabłkami.

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 30-40 minut, tak by wierzch się pięknie przyrumienił.

Szarlotka jest cudowna sama, ale pasuje też do lodów lub bitej śmietany, a może do jednego i drugiego. To zależy na ile słodkiej rozkoszy mamy akurat ochotę.

Smacznego popołudnia jabłkowego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *