Gotowanie na szybko,  Pora na obiad

Krem z cukinii z miętą

Sezon na cukinię

Cukinia to produkt bardzo wszechstronny. Idealna do szybkiego leczo, na placuszki czy właśnie na krem z cukinii. Zupa ta też może mieć wiele wersji, na przykład na ostro z imbirem i gałką muszkatołową lub orzeźwiająca z miętą.

Do tego makaron ze skórki cukinii i jest naprawdę wyjątkowo wakacyjnie.

Ten przepis dostałam od mojej siostry, którą ponownie pozdrawiam 🙂

Składniki
  • 1 duża cukinia lub dwie mniejsze,
  • 2 duże ziemniaki,
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku (2 do zupy i jeden do makaronu ze skórek cukinii)
  • śmietana lub jogurt naturalny,
  • parmezan,
  • listki mięty z  dwóch gałązek,
  • trochę oleju,
  • woda (1-2 szklanki),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy.

Cukinię obieramy ze skórki specjalną obieraczką do warzyw julienne. Białą część cukinii kroimy w grubą kostkę, podobnie jak ziemniaki i te dwa składniki dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą, solimy, pieprzymy i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

W czasie kiedy warzywa miękną obrane wcześniej skórki cukinii podsmażamy na tłuszczu razem z posiekanym drobno ząbkiem czosnku. “Makaron” z cukinii powinien być elastyczny i lekko chrupiący (powinno to zająć ok 5 minut).

Kiedy ziemniaki będą już gotowe, dodajemy listki mięty i całość blendujemy. Zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Podajemy układając na zupie “makaron” i sypiemy parmezanem.

Mięta to składnik niespodzianka, więc jedzącym go gościom zadajcie pytanie co czują w kremie. Ciekawe, czy ktoś zgadnie…

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *