Gotowanie na szybko,  Pora na kolację,  Pora na obiad

Ciasto na pizzę

Prosta kolacja

Czasem lubię zamówić sobie pizzę przez telefon i czekać, aż przywiozą mi kolację. Nie muszę wtedy nic robić, a rodzinka się naje. Jednak wolę sama zrobić pizzę i wtedy po całym domu roznosi się piękny zapach. Ciasta, pieczonej cebulki, ziół, sera i różnych innych dodatków. Nie wymaga to tak wiele pracy, jakby się wydawało. Pizzę robię praktycznie parę razy w miesiącu, przeważnie na kolację i co dziwne nadal nam się nie znudziła. Mam już taką wprawę, że mogę ją robić z zamkniętymi oczami. Podaję dzisiaj przepis na ciasto na pizzę, bo tworzenie dodatków zostawiam Waszej fantazji.

Składniki
  • 25 g świeżych drożdży
  • kubek bardzo ciepłej wody
  • łyżka cukru (drożdże kochają cukier)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól, zalewamy całość ciepłą wodą. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i zostawiamy na dwie, trzy minuty, żeby pojawiły się maleńkie bąbelki. Wtedy wsypujemy mąkę i wlewamy olej. Całość wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie nam odchodziło od dłoni. Jeśli będzie zbyt wilgotne dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli za suche, odrobinę wody. Musicie to sami wyczuć w dłoniach. Ciasto ma być delikatnie miękkie i nie kleić się do skóry. Odstawiamy je na 30-40 minut, pod ściereczką, aż potroi swoją objętość.

Wtedy już możecie z niego tworzyć pizzę. Te proporcje starczą na dwie pizze, na prostokątne blachy w piekarniku. Rozwałkowane ciasto smaruję sosem pomidorowym (koncentrat pomidorowy z wodą i z ziołami), potem posypuję serem żółtym. Dodatki są w zależności od nastroju, albo od tego co mam akurat w lodówce.

Pizzę pieczemy 15 minut w 210 stopniach z termoobiegiem.

Spróbujcie i poczujcie ten zapach w domu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *