Gotowanie na szybko,  Pora na kolację,  Pora na obiad

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka piekarnika warta

Dzisiaj jest odrobinkę chłodniej, więc postanowiłam uruchomić piekarnik. Stał bezczynny parę dni bidulek i nudził się śmiertelnie. Trochę rozrywki mu się przydało i jest bardzo dumny z tego co upiekł.

Uwielbiam zapiekanki, za ich prostotę i szybkość wykonania. Przypomniałam sobie stary przepis, którego bardzo dawno nie robiłam. To jeden z moich pierwszych pomysłów kulinarnych i ma już ponad dwadzieścia lat. Pamiętam, że jak pierwszy raz ta zapiekanka zawitała na stole to mój tatuś (wtedy jeszcze mieszkałam z rodzicami) popatrzył na nią bardzo nieufnie. Nie chcąc mnie jednak urazić postanowił spróbować i… zjadł z apetytem. Od tego czasu nic a nic jej nie modyfikowałam, bo taka jest najpyszniejsza i koniec.

Składniki
  • 6 ugotowanych ziemniaków (średnich),
  • długa laska kiełbasy, dobrze uwędzonej,
  • łyżka oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 jajko,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 200 g sera żółtego,
  • szczypta gałki muszkatołowej i szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie

Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno kiełbasę. Kiedy się zrumieni dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy aż się delikatnie zeszkli. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich kładziemy wcześniej podsmażoną z cebulą kiełbasę. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i jajkiem. Do masy dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty i wylewamy ją na kiełbasę i ziemniaki. Na wierzchu kładziemy plastry pomidorów. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach, aż zapiekanka pięknie się zrumieni.

Proponuję odstawić ją na 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Ściągnie się wtedy ładnie i łatwo będzie się ją nakładało na talerze.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *