Deserowo,  Gotowanie na szybko

Sernik na zimno

Zimny sernik na upały jest idealny

Afrykańskie temperatury nie odpuszczają i kompletnie nie mam ochoty rozgrzewać piekarnika, aby zjeść jakieś ciasto (chociaż marzą mi się crumble czyli owoce pod kruszonką – jak tylko się ochłodzi to zaraz się tu pojawią). Na takie letnie dni super sprawdzi się serniczek na zimno.

Prosty w przygotowaniu i pyszny.

Składniki
  • 1 kg serka homogenizowanego, dobrze sprawdzają się te w wiadereczkach,
  • 3 galaretki (dwie w jaśniejszym odcieniu i jedna czerwona),
  • pół paczki sucharków,
  • 5 łyżek Nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego,
  • ulubione owoce.
Przygotowanie

W niewielkiej ilości gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki (dajcie smak jaki lubicie, ja wybrałam cytrynowy). W drugim naczyniu rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu jeszcze jedną galaretkę (tutaj polecam kolor czerwony, bo ładniej się prezentuje). Studzimy.

Sucharki układamy na rozłożonej bawełnianej ściereczce, składamy ją na pół i wałkiem rozgniatamy, dążąc do otrzymania konsystencji grubszej bułki tartej. Przesypujemy okruchy do miski i dodajemy nutellę. Dokładnie mieszamy i powstałą masę rozkładamy na dno naczynia, w którym chcemy schłodzić sernik.

Przestudzone żółte galaretki miksujemy z serkiem homogenizowanym i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wkładamy do lodówki.

Kiedy czerwona galaretka zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją jako trzecią warstwę na masę serową. Dodajemy owoce i chłodzimy dalej.

2 godziny i gotowe.

Wczoraj wszyscy czekali przy lodówce, kiedy wreszcie będzie można pokroić sernik. No i kiedy pojawiło się zielone światło rodzina ruszyła z talerzami. Dokładek było tyle, że dzisiaj nie ma nawet jednego okruszka. Spód z sucharków ma to bowiem do siebie, że jest cały czas lekko chrupiący. Z herbatnikami tak nie będzie, zmiękną od masy serowej i nie będą takie dobre.

Spróbujcie sami i życzę smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *