Przepisy

Placuszki z cukinii

Dzisiaj jest niemiłosierny upał i mimo burczącego brzucha kompletnie nie miałam ochoty na nic do jedzenia. No, ale od czego jest zeszyt z przepisami ukryty w szufladzie.

Przeglądając go znalazłam bardzo fajny przepis na lekkie letnie danie.

Placuszki z cukinii 

Potrzebna nam będzie cukinia (średnia), najlepiej z mięciutką skórką, aby nie trzeba było jej obierać. Jedno jajko, parę łyżek mąki, sól, dużo koperku i olej do smażenia.

Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy i odstawiamy na parę minut, aby puściła wodę. Potem odciskamy i mieszamy z jajkiem, mąką (dodajemy są stopniowo, by uzyskać konsystencję jak na placki ziemniaczane) i posiekanym koperkiem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Z czym je podawać? Można jeść same ale ja polecam:

Serek z łososiem

100 g łososia wędzonego (posiekanego) mieszamy z serkiem kanapkowym (ja używam małego opakowania serka Mój Ulubiony z Wielunia) i z pokrojonym koperkiem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Letnia uczta gotowa!

P.S. To mój pierwszy wpis, więc wybaczcie jeśli coś poszło nie tak. Za to placuszki wyszły pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *